momoo

Cute Red Bull

Wednesday, December 29, 2010

cuti SEM bakal BeraKhiR....

aiseh......
nak start kuliah dah next week...
td bukak student portal...
niat ati nk tgk jadual kuliah...
ble dah tgk....
tergezut gle aku...
esh3
ade ke patut klas aku full tok weekend and
weekdays lak
cume senin n selase 2...
mane ley cam 2.,...

cane nk g date...hehehe (p/s: klu mak taw....habes aku)
alorhhhhh.....

xley la bangun lmbt....
xley dah men games...
sume xley nk wat...xske2....
ble dah tgk timetable....
jd mls lak nk g class...
aku nie memg semedang je pemalas..hehehe

ok...jmpe next week..
mesti banyak cite aku nk cite t...

keep in touch
:)

Monday, December 27, 2010

bengang TAHAP GABAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku bengang gle saat nie!!!
mane x nye....
aku baru bli cd games The Sims siang td...
ble aku install, xbley..
la nie lak aku mintak izin mak aku nk kua.
g kdai 2 balik..nk suh org 2 tlg installkan...
bley lak mak aku ckp suh g ESOK...
masalahnya esok aku bukan g keje.
cane aku nk tukar.sok pown bukan ade kete...
memg menyakitkan hati btl......
agaknye org yang pangkat mak2 nie memg xphm kot...
buatnye esok org kdai 2 xnk trima cd yg aku bli td...
melayang duit aku.....

aku bengang campai se nk ngis...
korg ckp la ciwek ke, leleh ke.....
aku xkisah...aku geram sampai ngis.....
kenapa la xde org yg paham aku nie...

abah.....nape lmbt cgt abah balik dr masjid....
mak mrh td....ckp org xtaw nk pk, kelam kabut...
sedihnye....... :(

Sunday, December 26, 2010

BERCUTI KE INDONESIA

HOOREY..DAH BALIK MALAYSIA


16 - 19 dec 2010 arie 2, aku ngan family aku g bercuti kat bandung n jakarta...


syokkkk habis

hehehe....percutian kali nie..kire OK la....tp banyak cgt shoppingnye... Memang la aku nie kaki shopping..tp masalahnya xbest..haha...barang2 die kire ok la tp bab kualiti 2..nope...kureng sket... klu time aku g Beijing dlu,, ktorg banyak g lawatan kat tempat2 bersejarah die..kire syok gak la.... nie time g bandung asyik shopping...shopping...n shopping....

Masa dorg kat sane pown lewat 1 jam dr M'sia....dah la aku xley nk wat kol..memg rindu bangat sama cik abg aku kat M'sia 2..hehehe...








Wednesday, November 24, 2010

start bekerja... :)



hua.....
cuti sem kn dah lame bermula...
aku habis paper pown 12 nov arie 2...
then 15 dah start keje dah....
jd Skim Khidmat Pelajar (skp)
kat Fakulti Mekanikal Uitm je...
hehehe.....

so far so gud la..keje mcm keje kerani...at least aku de gak pngalaman jd kerani ern..moga2 senang la aku dapat keje ble abes blaja t..lgpown xlame je lg aku dah nk habis blaja...

kdg2 aku se cam nk dok umah, bgun lmbt(aiseh), tgk tv...hehe
yela.....time blaja dlu..xde mase nk bgun lmbt n wat sume 2....
tp sebab nk kumpul wet...
aku keje gak..hehe...

lgpown 16-19 dis nie aku nk bercuti g bandung n jakarta..so kne la simpan wet..xkan nk harap kat abah je.....

ok la...smoga sume kerja2 yang diberikan kat aku dpt diciapkn dlm masa yang ditetapkn......keje pown ade timeframe...dasyat..hehehe

:)

Friday, October 22, 2010

pening kepala!!!

pg td...abah anta aku g UiTM...
dlm kete td, abah ckp ngan aku...bukan ckp la tp cam berupa satu arahan sebenarnye...
abah kate...
abah: "alang, nnti praktikal n keje kat Melaka"
aku:    nape pulak...alang xnk..kat sane xde kawan..kat puchong ramai kwn....alang xnk dok melaka...
abah: xkan alang nk tinggalkan abah n mak..nk suh kami dok umah bedua je...nanti abah belikan kereta tok         alang k...

aku: abah nk pujuk alang la nie erk..sebab 2 abh nak blikan kete tok alang..tol x?
abah  : mna ada....2 untuk kesenangan ko.....abah ngan mak pown nk pindah mlake bile mak dah pencen nanti....

Ya Allah....pe yg harus aku wat? antara tanggungjawab aku sebagai seorang anak atau pon kerana xingin berjaohan dengan die.....aku keliru..xtaw nk watpe....klu aku pindah melaka, cam ne ngan die....mane taw jodoh aku dengannya...sanggup ke aku keje n tinggal berjaohan dengannya??

bantulah aku dlm membuat keputusan yang betul tanpa menyakitkan hati kedua-dua org yang aku sayang.....

Thursday, September 30, 2010

::: TIPS MENAWAN HATI WANITA :::


1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.


2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

Thursday, September 23, 2010

SELAMAT HARI RAYA!!!

HUA...
sedar xsedar dah 2 minggu umat ISLAM menyambut HARI RAYA AIDILFITRI..
aku pown xterkecuali..hehe.. :)
 sebuk je ern...
hmmm raya taun nie mcm xmeriahkn??
memg la ade dengar bunyi mercun, budak2 main bunga api....
tp tetap rasa xmeriah...knpe erk???

owh azneda..sedarlah kamu..usia kamu semakin tua.....
tp tua2 aku pown....
tetap pat DUIT RAYA....
almaklumlah aku masih lg belajar....hehehe :)

nie aku nk berkongsi pic aku time raya....
bersama ahli keluarga n sanak saudara.....

check it out......

Friday, September 3, 2010

tragedi RAMADHAN.....

tengah2 umat islam sebuk menunaikan ibadah puasa....
ade jugak yang amek kesempatan.....
nie la dinamakan ujian dibulan ramadhan....

pg2 lg mak aku dah kejutkn aku....
baru aku niat nk bangun lmbat sebab arie nie baru mula cuti mid sem...hehe

rupa2nye kete abah kne pecah cermin...
astarghfirullahalazim....
dugaan2...dr ALLAH tok umatnya....

habis radio, smartag, ngan barang2 len ilang...
betape teruknye manusia zaman sekarang...
xtahu betapa azabnye neraka tue.....
membuatkan org lain sush atas perbuatan yang dia lakukan...


aku berdoa semoga org yg mencuri 2 mendapat balasan sepatutnya dari ALLAH.....
smoga die dibukakan hati untuk berubah...amin....


nie aku attach picnye.......


separuh lg kaca aku dah sapu n kutip..nie tggl skit je lagi... (sebenarnye takut kne marah ngan abah sebab lambat sapu)..hehe

 cermin yang dipecahkan...


 
 

Thursday, September 2, 2010

toink..ToinK.... :)

yippi........
arie nie last class.....
xsabar nak dok umah..
bangun lmbat....
tengok TV puas2....
hehehe....
yg lg best sebab cuti lame gle..
start 3 sept campai 19 sept...

tp pas nek je cuti..
assignment mula berlambak dah..
ala standard la 2 en..kate student...

kat sini..aku nk ucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

segala salah dan silap aku...
harap dimaafkan....


p/s: teringin nak sambut raye dengan si dia...hehehe 

Tuesday, August 17, 2010

kelebihan sembahyang sunat terawikh

Malam 1
Keluar dosa dosa orang mukmin pada malam 
pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat 
keampunan dari Allah.
Malam 2 Di ampunkan dosa dosa orang mukmin yang
sembahyang terawikh serta kedua ibubapanya
(sekiranya mereka orang beriman).
Malam 3 Berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami 
meneruskan sembahyang terawikh terus 
menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala 
orang orang yang membaca kitab kitab 
Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran.
Malam 5 Allah kurniakan baginya pahala orang orang
yang bersembahyang di Masjidilharam,
Masjid Madinah dan Masjid Aqsa.
Malam 6 Allah kurniakan pahala kepadanya pahala
Malaikat batu dan tanah tanah mendoakan
supaya Allah mengampunkan dosa dosa
orang yang mengerjakan sembahyang
terawih pada malam ini.
Malam 7 Seolah-olah ia mendapat bertemu dengan
Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam
menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.
Malam 8 Allah mengurniakan pahala orang sembahyang
terawikh sepertimana yang telah dikurniakan
kepada Nabi Allah Ibrahim "Alaihissalam.
Malam 9 Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu
ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.
Malam 10 Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan
kepadanya kebaikan didunia dan di akhirat.
Malam 11 Kelauar ia daripada dunia (mati) bersih 
daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.
Malam 12 Datang ia pada hari Qiamat dengan muka 
yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
Malam 13 Datang ia pada hari Qiamat dalam aman
sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan 
keburukan.
Malam 14 Datang Malaikat menyaksikan ia bersembayang 
terawikh, serta Allah tiada menyesatkannya 
pada hari Qiamat.
Malam 15 Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, 
Kursi, berselawat dan mendoakannya s
upaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 Allah Subhanahuwata'ala tuliskan baginya
terlepas daripada neraka dan dimasukkan
ke dalam syurga.
Malam 17 Allah kurniakan orang yang berterawikh 
pahalanya pada malam ini sebanyak
pahala Nabi-nabi.
Malam 18 Seru Malaikat: Hai! Hamba Allah sesungguhnya
Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa
engkau (yang masih hidup atau mati).
Malam 19 Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya
didalam Syurga Firdaus.
Malam 20 Allah kurniakan kepadanya pahala sekian
orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.
Malam 21 Allah binakan sebuah istana dalam Syurga
daripada nur.
Malam 22 Datang ia pada hari Qiamat aman daripada 
tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah
dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).
Malam 23 Allah Subhanahuwata'ala binakan kepadanya 
sebuah bandar didlam syurga daripada nur.
Malam 24 Allah buka peluang 24 doa yang mustajab
bagi orang berterawikh malam ini, (elok
sekali berdoa ketika dalam sujud).
Malam 25 Allah Taala angkatkan daripadanya siksa
kubur.
Malam 26 Allah kurniakan kepada orang berterawikh 
pahala pada malam ini seumpama 40 tahun
beribadat.
Malam 27 Allah kurniakan orang berterawikh pada 
malam ini ketangkasan melintas atas 
titian Sirotulmustaqim seperti kilat
menyambar.
Malam 28 Allah Subhanahuwata'ala kurniakan
kepadanya 1000 darjat diakhirat.
Malam 29 Allah Subhanahuwata'ala kurniakan
kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.
Malam 30  Allah Subhanahuwata'ala beri penghormatan
kepada orang berterawikh pada malam terakhir 
ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
"Hai hambaku: Makanlah segala jenis 
buah-buahan yang engkau ingini hendak
makan didalam syurga, dan mandilah
engkau daripada air syurga yang bernama 
Salsabila, serta minumlah air daripada telaga
yang dikurniakan kepada Nabi Muhammada 
S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar'".

Friday, August 13, 2010

ari lasso-cintailah aku sepenuh hati

Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian

Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Reff:
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Back to Reff

Tiada arti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

Saturday, August 7, 2010

KAMI DI PENANG NATIONAL PARK

dah seminggu lebih ktowg balik dr penang national park..
penat die usah ckp la..huhuhu
tp...
best cgt sebab b4 nie ktowg tdo chalet tp kat penang 2...
ktowg tdo dlm khemah....


kenangan pahit aku kat cane....
kne gigit obor2..hehe....
sakit kot...huhu
mencurah2 air mate aku taw..
malu pown ade gak tp nk wat cane ern..xtahan sakit dah..bisa die..allah je yg taw...

tok classmate aku..thnx so much...
sebabnye....
tolong aku time aku kne gigit obor2 2.....
ok..aku uploadkn pic kat penang nie.

kat fb xley nk upload..nape tah..huhuhu

Wednesday, July 14, 2010

guest who???

thnx 4 everything.....
what you have gave to me....
i really appreciate it....

az harap hubungan kt nie akan berkekalan
campai bile2....
az se bahagia bile mer de dengan az...
sebab mer xpenah mengeluh pown
setiap kali melayan kerenah az...
az niekn mcm2.....kejap cam 2 kejap cam nie...
hehehe......
smlm adalah hari paling bahagia buat az....sebabnye....
walaupun kt ade slh paham semalam....
akhirnye mer brani jugak en nk ckp...
xsie2 az knl mer dr darjah 6 dlu...hehehe..


tp isu diyana lak muncul smlm...hehehe
cowi....az memg mrh smlm..az ingtkn mer tpu az


az bersyukur dipertemukan dengan mer....
sebab.....
kita xtaw..owg yg kt xpenah pndang n pedulikan selama nie...
sebenarnye adalah yg terbek tok kt...
n awak adalah orgnye..

thanks a lot my dear...hehehe

MOHAMAD AMIR ZAKI :)

Saturday, July 10, 2010

kamu!!!!!

for my  SPECIAL PERSON  in my life....

thanks for everything ...
since you appear in my life ...
I felt very happy ...
because ...
 
u only the person who gave me a sweet thing to remember...
thanks a lot....
 
i really appreciated u....
hopefully our relationship will everlasting.....
 

Tuesday, June 29, 2010

pg yg xbest.....

ha, jap g amer bc la nie ern...huhuu

amer....xbest btl la pg nie....
kne sakit pewot cam ko la plak....

ko bg aku mam julap erk?hahaha....
aku tggu dak skola ko nie..xcampai2 pown....letih dah aku tggu la...
nk on9 FB pown xley..mls nk gne broad aku....

wah...mud xbest a pg nie....
SAKIT PEROT......

Thursday, June 24, 2010

hidup perlulah menghargai org

saat bertemu dengan orang yang benar-benar engkau kasihi..
haruslah berusaha memperoleh kesempatan..
untuk bersamanya seumur hidupmu...
kerana ketika dia telah pergi...
segalanya telah terlambat...

saat bertemu teman yang boleh dipercayai...
rukunlah bersamanya...
kerana seumur hidup manusia...
teman sejati sukar ditemukan...

saat bertemu penolongmu...
ingat untuk bersyukur padanya...
kerana dialah yang mengubah hidupmu...

saat bertemu orang yang kau cintai...
ingatlah untuk tersenyum untuk berterima kasih...
kerana dialah orang yang membuatmu lebih mengerti...
tentang kasih sayang...

saat bertemu orang yang pernah kau benci...
sapalah dengan tersenyum...
kerana ia membantumu...
agar semakin teguh dan kuat...

saat bertemu orang yang pernah mengkhianatimu...
baik-baiklah berbincang dengannya...
kerana jika bukan kerana dia...
hari ini kau tak akan memahami dunia ini...

saat bertemu dengan orang yang pernah diam-diam kau cintai...
berkatilah dia...
kerana saat kau mencintainya...kankah berharap dia bahagia
bukankah berharap dia bahagia..????

saat bertemu dengan orang yang pernah tergesa-gesa meninggalkanmu...
berterima kasihlah bahawa dia pernah ada dalam hidupmu...
kerana dia adalah sebahagian dari nostalgiamu...

~~HIDUP BIARLAH SELALU MENGHARGAI~~

Friday, June 18, 2010

bingkisan doaku...............

'Bingkisan Doa.'

Ya Allah... . Seandainya telah engkau catatkan... Dia
milikku tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagian antara kami... . agar kemesraan itu abadi... Dan ya Allah... ya tuhanku yang maha mengasihi... Seiringkanlah kami melayari hidup ini... Ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi ya Allah... Seandainya telah engkau takdirkan... . dia bukan
miliku... Bawalah ia jauh dari pandanganku... . Luputkanlah ia dari
ingatanku... Dan peliharalah aku dari kekecewaan... .

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti... . Berikanlah aku
kekuatan... Melontar bayangannya jauh ke dada langit... Hilang bersama senja nan merah.. agarku bisa bahagia... Walaupun tanpa bersama dengannya...

Dan ya Allah yang tercinta... Gantillah yang telah hilang... .
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah... Walaupun tidak sama dengan dirinya...

Ya Allah ya tuhanku... Pasrahkanlah aku dengan takdirmu...
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan... Adalah yang terbaik buat ku... . kerana engkau maha mengetahui... Segala yang terbaik buat hamba Mu ini...

Ya Allah... Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku... Di dunia dan di akhirat... Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini... Jangan engkau biarkan aku sendirian... Di dunia ini mahupun di akhirat... Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran... Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman... Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup... Ke jalan yang Engkau redhai... dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh... .AMIN.........

Monday, June 14, 2010

malam pertama

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mem pelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan kebaju Kita...
Bahagian kepala.., badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tib a duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....



''Malam Pertama Kita''

penjara pudu

kisah ni btul2 trjadi.....takut seh....patut la penjara tu cm mnyeramkn.......huh!!!!!!!!!!! Berlaku di Penjara Pudu Kuala Lumpur di suatu ketika dulu. Hanya boleh disebarkan pada orang2 tertentu sahaja... Sebelum Penjara Pudu ditutup dulu pernah diceritakan bahawa terdapat satu bilik dipanggil 'Bilik Terakhir'. Dibilik inilah seringnya berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup. Dinamakan 'BILIK TERAKHIR ' adalah kerana dulu ia merupakan bilik kediaman terkahir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada keesokan harinya dibilik gantung. Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakan akan meratap,menangis, menjerit, bercakap seorang diri dan berbagai lagi perlakuan kerana menyesali kesalahan mereka yang lalu. Mereka menjadi begitu kerana dikatakan tidak kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yang telah diketahui mereka. Menurut kata warden-warden yang masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan, mereka sering terdengar suara-suara sayu meminta tolong, suara orang menangis dan bermacam-macam lagi dari Bilik Terakhir tesebut. Tak kurang juga ada diantara warden yang terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka dan kemudian tidak pula kelihatan kambing keluar semula. Ramai bomoh dan pawang yang dipanggil bagi memulihkan bilik tersebut mengatakan bahawa suara-suara yang sering kedengaran diwaktu malam dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh-roh pesalah yang mati ditali gantung tersebut tidak tenteram kerana mati mereka ditali gantung. Nak dijadikan cerita pada suatu malam Jumaat ketika hujan renyai-renyai seorang warden telah ditugaskan mengawal kawasan yang berhampiran dengan 'Bilik Terakhir' itu. Ketika sedang berkawal kira-kira lebih kurang pukul 01:00 pagi beliau terdengar seperti tapak kaki sedang berlari-lari berhampiran bilik tersebut. Ia cuba beranikan diri untuk untuk melihat apakah bendanya itu.Sedang ia mengamat-amati maka terlihatlah dalam kesamaran seekor kambing hitam sedang menuju kearah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu saja. Ia berasa harian bagaimana seekor kambing boleh ada dikawasan itu? Oleh kerana ingin tahu ia beranikan juga diri menghampiri Bilik Terakhir itu. Alangkah terperanjatnya mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua. Mulalah ia berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yang samar-samar itu sambil meninjau- ninjau didalamnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila apabila sampai je kedalam gua tersebut alangkah terperanjatnya ia bila didapati banyak harta karun dalamnya. Ia cuba mengambil harta itu tetapi tiba-tiba hilang dari pandangan lalu menjelmalah satu lembaga yang mengerikan seraya berkata, 'Heyyyyyy manusiaaa. Jangan awak sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yang punyaaaa ' ' Ahmaaaaaad Albab yang punyaaaaaa ' Ha Ha Ha Ha Ha ' Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yang punyaaaaaa ... ' hehehehehee........ ......... ..... time kaseh coz dengan kusyuknya korang baca........ p/s:- aku pun terkena...so apa salahnya aku foward kat korang... huah...huah... huah... huahhhhhhhhhhh.

pg yang hening

pg2 lagi aku dah bangun...
mak kejot tok sahur sebab aku dah niat nk puasa hari nie....
tp....
bila nk bangun je....aku teringat arwah ara....
hilang selera nak makan.....
trus xjadi sahur.....
aku rindukan ara....


pg nie..masuk office....
ngadap je laptop....aku tengok pic aku ngan ara....
betapa cepatnye die tinggalkn aku sbelom sempat aku puas bersamanya....


sume keje xjadi......
sume kwn2ku anta mcg....support aku....
tp sume 2 blom tentu dpt mengembalikan arwah disisi aku....
aku terngiang2 gelak tawanya...sumenye macam baru semalam.....

aku rindukan ara....
nape ara tinggalkan az cowg2.....
nape xtunggu az???
kt kn dah jnji......
nak duduk dekat2 bile masing2 dah kawen nanti....
nak pegi daki gunung....
nak g bukit tinggi......
sumenye kt nak wat came2.....


nape jaoh cgt allah pisahkn kita?
nape az yg kne trima sume nie....
nape allah xbg kt gembire same2....
nape allah xbg az pluang tok bahagiakn ara
sebelom ara pegi???
nape ara rahsiakan dr az??
ara kate az mcm adik ara tp nape nk rhsiekn sumenye...
az taw dr mama.....
dr abg ejoy.....
nape ara wat az mcm nie???

Sunday, June 13, 2010

semoga arwah ara dicucuri rahmat..amin

hari nie merupakan hari yg paling sedih wat aku...
Allah dah amek n bawak die jaoh dr aku...
semakin lama semakin menjaoh...
sedihnye...
nape la aku salu je kehilangan owg yg paling aku cyg dlm idup?
kejamnye.....
pd die la kucurahkn sume rasa hati....
pas nie mne tempat aku nk ngadu????
dah xde da.....
mghrib td dpt mcg....
ya allah..kuatkn semangatku...
die jnji nk bawak aku g bukit tinggi sebab
arie 2 aku ckp aku teringin cgt nk g...
tp xkesampaian....
die dah tinggalkan aku dlu...
lagu nie sebenarnye...
aku dedikasikn tok die....
sebab die minat cgt....
ptt la mati2 die suh aku cari lagu nie then masukkan dlm blog...
rupanya..ade hikmah disebalik permintaan die...
die dah xde...
dah pegi jaoh dr idup aku....
cedihhhhhhhnyeeee.....
SARAH......
az rindu cgt kat ara....
nape cepat cgt ara tinggalkn az?
mane az nk cari pengganti ara?
sume surat2 ara az simpan lg..gambar2 kt....
dr skola rendah campai sekarang..az simpan lg...
az xsempat nk tgk ara....
insyaallah....
az jnji akan dtg lawat ara...
thnks 4 being my best best best fwen...
xmunkin az akan jumpe owg semulia ara...
ara yg dah bnyk bg support kat az...
thnks ara....

time az dpt mcg dr mama.....
az se nk meraung....
az xsempat nk tgk ara...
time ara accident dlu....
maafkn az....
kt sempat 3G je....
maaf ara....
az doakan semoga roh ara dicucuri rahmat
ditempatkan dikalangan org yg beriman....
az rindu kat ara....
az rindu sume kenangan kt....
pesan ara az akan ingat salu.....

tp az xjnji nk tunaikan....
sebab hafiz cintakan ara...
az sukakn org len....
mcm mane kami nk bersatu kalau masing2
xde hati between us??
nape ara mintak sume nie 
sedangkn ara taw az xmampu nk tunaikn??
td hafiz kol az
die nanges...
kami sume
cygkn ara....

az dah gtaw die pasal amanat ara
yg mama sampaikn td...
die pown kate nie keje gila....

ya allah....
tabahkn la hatiku...
kuatkn la semangatku 
meredhai
pemergian sahabatku dunie n akhiratku

berilah aku petunjuk
perlukah aku menerima permintaan arwah??
ya allah...
beratnya dugaanmu....

Thursday, June 10, 2010

khas untuk MEMEY..hehe

“Sahabat…Persahabatan terbina atas ranting kejujuran,
bertunjangkan kasih sayang lalu membuahkan kemanisan ikatan,
jika terpesong, maka patahlah ranting,
reputlah akar dan rosaklah buah
sahabat sejati bukan yang sentiasa di mata, dekat bicaranya
tapi dia setia dihati dan diingati dalam setiap bisikan doanya…”

“Sekali kita bersahabat, selamanya kita bersahabat…jagalah nilai persahabatan kerana
ialah ukhwah yang paling bermakna dan berharga…
teman, usah disamakan nilai antara sebuah persahabatan dan cinta,
kerana cinta yang hadir mampu merosakkan persahabatan….
namun persahabatan adalah penawar paling agung bagi satu kisah cinta yang hancur…..”



” Biarlah kiat menjadi insan terakhir dalam hidup orang yang kita sayang,
sebab yang terakhir itulah yang paling jauh..
tapi yang paling jauh tulah yang paling dekat dengan dasar hati “
” tatkala tempias hujan membasahi jendelamu,
itulah airmataku mengingatimu..
tanpa kau sedari ada darah di jarimu,
itu bermakna sesuatu terjadi padaku..
jika kau terjatuh
itu bermakna aku termimpikanmu..
dan jjika kau tersedar tika Al Quran mendayu di subuh pagi itu,
itu tandanya aku pergi dulu sebelummu…”



“sayangi sebuah pertemuan kerana di situ terciptanya kemesraan,
kenangi sebuah perpisahan kerana di situ tercipta kenangan yang abadi “
SAHABAT..
Persahabatan itu bagaikan menjaga sebuah taman
Bajalah ia dengan benih kesabaran
kerna dari benih itu akan tumbuh satu jalinan ikatan
mengeratkan ukhwah sesama insan
Siramilah ia dengan titisan jernih air keiklasan
kerna kejernihan air dapat menyuburkan hati yg ketandusan
dengan kesegaran seribu harapan

Banyak perkara yang kita kehendaki
Tapi tak semua yang akan diperolehi
Sudah memang ketentuan Ilahi sejak azali
Kerana tak semua perkara
Membawa kebahagian pada diri sendiri. Hakikatnya tanpa pula kita sedari
Bila dah dapat mulalah lupa diri
Nikmat yang ada tak pernah nak disyukuri
Bahkan makin meminta sana sini
Kononnya benda yang dikehendaki
Masih belum dipenuhi.
Adakah ini hakikat duniawi
Atau pun cabaran dari Ilahi
Buat menuju ke sidang ukhrawi



Sabar dengan apa yang terjadi
Ke atas keluarga mahu pun diri sendiri
Kerana itu yang kita pasti
Ada hikmah yang tersembunyi
Hanya Allah sahaja yang mengetahui.
Benda yang datang terimalah dengan rela hati
Benda yang pergi lepaskanlah
Tanpa keraguan di sanubari
Benda yang tidak diperolehi
Kecewa mestilah dijauhi
Benda yang sudah didapati
Lafazkan kesyukuran di hati…

BERDOA HANYA PADAMU YA ALLAH

Ya Allah, jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatan ku untuk
mencintai-Mu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar tidak
melebihi cintaku pada-Mu

Ya Allah, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang
cinta dunia.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak
berpaling pada hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.

Ya Allah, jika aku menikmati cinta
kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi
kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada
kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
dalam
perjalanan panjang menyeru manusia
kepada-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui
kekasih-Mu,
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan
aku pada cinta hakiki dan rindu abadi
hanya kepada-Mu.

Ya Allah Engkau mengetahui bahawa
hati-hati ini telah
berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-MU,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kukuhkanlah Ya Allah ikatannya.
Kekalkanlah cintanya.
Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini dengan Nur-Mu
yang tiada
pernah pudar.
Lapangkanlah dada-dada kami dengan
limpahan keimanan
kepada-Mu dan keindahan bertawakal di
jalan-Mu…

OST Full House

Tuesday, June 8, 2010

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Jom kita tgk 10 petanda si dia jodoh anda...betul ke tak, tpulang pd anda.


BERSAHAJA

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


SENANG BERSAMA

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

TERIMA KITA SEADANYA

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.


SENTIASA JUJUR

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


MEMAHAMI DIRI KITA

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, 'lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


KATA HATI

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

MIMPI

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik.

Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.



TANDA-TANDA CINTA BERAKHIR


Dalam hubungan sesebuah cinta pasti ada pasang suruhnya. Namun sekiranya anda berasakan hubungan sudah ‘KRITIKAL, cuba lihat tanda-tandanya, supaya anda tahu apakah hubungan itu masih mampu diteruskan ataupun tidak.

1.Bila nombor telefon rumah atau handphone si Dia berubah > Sudahlah begitu, kamu tidak diberitahu sama sekali. Di nombor lama, kamu cuma mendengar voice mail yang mengatakan bahwa nombornya sudah berubah.

2. Dia tidak lagi mencari kamu > Kalau dulu setiapkali ada waktu terluang, ia selalu mencari-cari waktu berduaan dengan kamu, sekarang si dia lebih suka menghabiskan waktu terluangnya dengan orang lain atau teman-temannya.
3. Dia pindah rumah … tanpa memberitahu kamu > Alasannya, ‘lupa’. Hmmm, ini kamu harus tanya, “Lupa atau buat lupa ?” Ini tanda yang cukup berat, bererti si dia tak mahu berurusan lagi dengan kamu.

4. Bersikap Tidak Peduli Lagi > Tiba-tiba saja si dia tak peduli lagi, kalau kamu merajuk serta tak menaruh perhatian terhadap apa yang kamu (tidak) sukai, dan apa pun yang kamu lakukan. Pendeknya, kamu kamu mahu berontak pun, dia tetap tak peduli.

5. Foto kamu hilang > Foto kamu yang selalunya berada didompet, di meja belajar/kerja, atau dikamarnya sudah tiada lagi Ah, kalaubegini, foto kamu tidak bererti apa-apa lagi, selain nostalgia di dalam laci atau di kotak kasut.

6. Dia lebih senang keluar bersama teman-temannya > Ciri-ciri ini sudah sangat jelas , mana ada kekasih yang lebih suka menghabiskan waktu dengan teman-temannya sendiri berbanding dengan buah hatinya? Sedarlah, kamu bukan lagi Nombor Satu dalam hidupnya.

7. Dia ‘lupa’ hari jadi kamu > Dia tidak lagi ambil berat tentang hari-hari istimewamu. Malah hari jadi kamu yang dulunya disambut dengan penuh istimewa tidak lagi dia ingat. Itu tandanya dia sudah jemu atau bosan dengan kamu.

8. Dia banyak mendiamkan diri > Si Dia yang periang dan lucu tiba-tiba menjadi pendiam dan membosankan ketika bersama kamu. Malah dia lebih suka menyendiri dan jarang berkomunikasi dengan kamu walau melalui telefon. Kamu yang penat menelefon dia tetapi dia tidak pernah mahu menelefon kamu lagi.

9. Dia sudah punya kekasih baru > Mahu ditunggu apa lagi? Adakah kamu mahu dimadu? Lupakan saja dia dan carilah orang lain yang lebih menghargai kamudan mencintai kamu.

10. Dia berterus-terang mengatakan segalanya sudah berakhir > Kalau hubungan ini secara jelas disebut SUDAH BERAKHIR oleh kekasih kamu, ertinya memang sudah berakhir. Si Dia terang-terangan menunjukkan minatnya terhadap kamu sudah tidak bererti apa-apa. Lebih baik BERUNDUR dari terus merayu agar hubungan itu diteruskan.

11. Si dia selalu berkasar jika bercakap dengan anda > percakapan yng selalu menyebabkan pergaduhan atau percakapan yng menyindir peribadi kita sedangkan sebelum nie percakapanya bagai lembut gigi dari lidah....

Monday, June 7, 2010

bagan lalang......

hua...syoknye.....
sebab....
pat g pntai...
arie 2 time g ganu.....
xley g pntai pown...dok kat bndar kuala terengganu je..


alhamdulillah dapat abah yg memahami 
hati anaknye..hehehe

semalampas balik dr kenduri kawen di sejangkang...
abah ajak g pntai....

hureyyyyy....
nie aku uploadkn pic smlm...
berbaju kurung oren purple....
melangkah jugak ke panta..huhu

udang yg dikutip di atas pntai....hehehe


melangkah dengan penuh yakin....hehehe


1...2...3...4...5....tapak menghampiri ke pantai...nk men air tp takut baju basah......


aku si baju oren..purple....








ha layan je la.....dah xtaw nk tulis pe...hehehehe....


best2.......nk pegi lg.....

Friday, June 4, 2010

ble nak bek demam nie?....

 

Thursday, June 3, 2010

ya allah.....

kenape berat cgt dugaan yg aku perlu hadapi??
aku xskuat mane nk hadapinye....
klu bleh..aku nk buang hati aku...
bia xde hati lgsg....


knpe ya allah.....
kenape aku yg ko plih tok diduge sebegini??

aku penat..letih...xterdaya lg..
dsebalik senyuman aku.....
ade duka yg aku selindungkn....
tp campai bile aku mampu tok bertahan?

berilah aku ketabahan....kekuatan...
tok menghadapi ujianmu...

hadirknlah seseorg tok mendengar luahan aku...
sebab aku xmampu nk tanggung sorg2....

aku redha dengan ketentuanmu...
jgn la ko pesongkn hatiku....
amin.....

we together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

jar of heart

Related Posts with Thumbnails